Om diabetes type I og II:
Diabetes type II ble tidligere ofte kaldt «gammelmannsdiabetes» ettersom det i hovedsak var godt voksne/eldre som fikk denne diagnosen. Nå viser det seg at stadig flere yngre mennesker får denne diagnosen. Debutalder er vanligvis etter fylte 40 år, men kan forekomme tidligere. Derimot rammer diabetes type I helst barn og unge, oftest uten forvarsel om tidligere kronisk sykdom. Diabetes type II kommer gjerne mer snikende og oppdages derfor ikke alltid umiddelbart etter debut.
Felles for både diabetes type I og II er at personer med disse diagnosene og med dårlig regulert blodsukker lett kan få varige skader på føttene sine. Dette kaller vi senkomplikasjoner.
Hovedårsaken til varige skader ligger i endringer i blodsirkulasjon, blodårer og vev, spesielt i føtter, men også indre organer samt øyne. Når sirkulasjonen ut i for eksempel tær reduseres, reduseres funksjonen i nervene også. Dermed mister en person med diabetes etter hvert førligheten. Vanlige kjennetegn/endringer hos personer med diabetes kan være:
- Negleendringer, fortykkede negler.
- Tørr hud, helsprekker
- Hudsopp, soppinfeksjon mellom tær.
- Stive tåledd, klotær/hammertær.
- Trykksår, ofte under tåledd eller på tåtupper
- Endret varmefølelse, kalde føtter.
Hva bør fotterapeuten kunne gjøre for personer med diabetes?
Fotterapeutens viktigste oppgave er å gjøre en grundig undersøkelse av føttene for å sjekke om mulige skader har oppstått, gi råd og veiledning i stell og behandling av føttene. Hard hud må fjernes og fortykkede eller deformerte negler må behandles.
Fotterapeuten vil kunne lage avlastninger som retter ut tær for å unngå økt trykk på tåledd eller tåtupper.
Ved Helsehuset i Moss bruker vi ulike verktøy for vurdering og dokumentasjon av status på personer med diabetes. Det foretas tester av følesansen med blant annet «Monofilament» og «biothesiometer». Fotterapeuten benytter seg også av ultralydsdoppler, som kan gi en gradering av sirkulasjonen i forhold til ankel og arm, såkalt ankel/armindeks. Ved mistanke om nedsatt førlighet, er det viktig å få sjekket om det er områder med hard hud på fotsåler og tær som kan utvikle seg til trykksår ved uheldig belastning. Fotterapeuten vil kunne gi veiledning i valg og bruk av hensiktsmessig fottøy. Ved begynnende sårdannelse må det søkes om fotsenger og spesialsko for å beskytte føttene mot ytterligere skade og sikre at skader som har oppstått ikke forverres. Her vil fotterapeuten også kunne veilede hvordan man går fram for å søke til NAV.
Personer med diabetes bør gå regelmessig til fotterapeut med kompetanse på diabetes. For personer med litt nedsatt førlighet anbefales ca hver 6.uke. Med sterkt nedsatt førlighet bør det være hver 4.uke.
Fakta: Diabetes type II er en kronisk stoffskiftesykdom. Cellene i musklene, leveren og fettvevet i kroppen reagerer ikke som de skal på hormonet insulin. Dette medfører forhøyet blodsukker på grunn av insulinresistens. Mange mennesker går rundt med sykdommen uten å vite det. Dette er en sykdom som utvikler seg over tid. Tidlige symptomer: Slapphet, initiativløshet, økt vannlating, tørste og vekttap. Det er viktig å oppsøke lege om man har noen av disse symptomene, det er viktig å få kontroll på blodsukkeret for å redusere faren for senkomplikasjoner.
Skrevet av Sanne Solberg ved Sannes Fotklinikk, autorisert fotterapeut med fordypning i Diabetes.